COVID-19 salgını ile mücadelede belediyelerin dezenfeksiyon çalışmalarının önemi yadsınamaz ölçüde artmıştır.
Belediyeler bu hizmeti doğru ve bilimsel yöntemlerle yapmalıdır. Belediyelerin kamuya açık alanlarda yapacakları temizlik ve dezenfektan çalışmaları için Bilim Kurulu, Meslek örgütleri ve Merkezi Hükûmet standardizasyon oluşturarak rehberlik yapmalı ve uygulama sıkı bir şekilde takip edilmelidir.
Bazı belediyelerin sokaklar, kaldırımlar, pazar yerleri gibi dış mekanları dezenfektan püskürterek temizlediği görülmüştür. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü “dış mekanların COVID-19 enfeksiyon kaynağı olarak görülmediğini ve dışarıda bile olsa dezenfektan püskürtmenin insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini” belirtmiştir. Hem insan sağlığına hem diğer canlılara ve çevreye zararlı olan bu uygulama için DSÖ’nün uyarısı dikkate alınmalıdır. Sokakları deterjanla yıkama çalışmaları da hem çevreye zarar vermekte hem de gereksiz iş yükü oluşturmaktadır. Su ve sabunla yapılan klasik temizliğin; patojenleri, kirleri, kan ve çevresel atıkları gidermeye yardımcı olduğu, ancak mikroorganizmalar üzerinde yeterince etkili olmadığı uzmanlarca ortaya konmuştur.
Mikroorganizmaları temizlemek için klor veya alkol içeren dezenfektan solüsyonları kullanmak gerekir. Bu temizliğin, eğitimli personel ve özel ekipmanlarla belirli aralıklarla yapılması, kullanılan malzemelerin ve temizlik sonrası atıkların dikkatle saklanması şarttır.
Bazı belediyelerin tercih ettiği UV ışınlaması ve ortama dezenfektan püskürtme gibi temassız dezenfeksiyon yöntemleri ortamda bir canlı yokken ve klasik temizleme yöntemi sonrası tamamlayıcı uygulama olarak gerçekleştirilmelidir. Temassız dezenfeksiyon yöntemlerinin aktif olduğu alanların girişine uyarı asılması ve canlıların bu esnada solunum, görme ve cilt problemi yaşayabileceklerine dair uyarıların yazılı ve sözlü şekilde yapılması gerekmektedir.
En riskli bölgelerden biri olan toplu taşıma alanlarında; tüm duraklarda kişisel dezenfektan imkânı sağlanmalı, ücretsiz maske bulundurulmalı, araçlarda her sefer sonunda ve özellikle yolcu teması sağlanan noktalar dezenfekte edilmeli, sadece araçlar değil durak içi ve dışı bekleme ve toplanma noktaları da belirli aralıklarla dezenfekte edilmelidir. Toplu taşıma durakları gibi yoğunluğun bulunduğu yerlere özel maske toplama kutuları konulmalıdır. Kullanılmış maskelerin virüs taşıma riski de göz önünde bulundurulduğunda, özel maske toplama kutuları hem sağlık hem çevre için büyük önem taşımaktadır.
Şehir nüfuslarının tatil ve memleket ziyaretleri sonrası arttığı bu dönemde, belediyeler bu hizmetleri Halk Sağlığı birimleri ile koordinasyon içerisinde, denetime açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirmeli, şehir sakinleri düzenli olarak bilgilendirilmeli ve tüm bu hizmetler için hükûmet belediyeleri her türlü imkânla desteklemelidir.